werkeninGranadaSpanje

Werken vanuit het buitenland
Workation is een samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’ = workation. Een begrip wat de laatste tijd steeds vaker opduikt. Al jaren verkent menig zzp’er als digital nomad de wereld met een laptop onder de arm. Online marketeers, PA’s, coaches, ze kunnen allemaal makkelijk locatie-onafhankelijk werken. Eigenlijk is er weinig verschil tussen een workation en een digital nomad, het is beide werken op afstand. Het één is alleen voor iets langere tijd dan het ander.

Door corona is het voor veel mensen nu gangbaar om thuis te werken. Je hoeft bij veel functies niet op kantoor te zijn om je werk te kunnen doen. Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig: wifi en een goede werkplek. Laat dat nou inmiddels wereldwijd makkelijk haalbaar zijn. Oké, niet als je in een hutje in de rimboe gaat zitten, maar op heel veel gave plekken in de wereld kun je prima werken.

Change of scenery
Het veranderen van je omgeving kan een mens goed doen. De één wil even wat rust om te focussen op een nieuw project of zelfontwikkeling, de ander zoekt wat avontuur. Niks is goed of fout. Het gaat er naar mijn mening om dat je moet doen waar je blij van wordt, en daar vervolgens zelf actie voor moet ondernemen. Zo ben ik dus die single die weer gedwongen wordt om in m’n uppie te werken vanuit huis en heb ik op dit moment enorme behoefte aan wat nieuwe prikkels, wat positiviteit en het verbreden van mijn horizon.

In loondienst op workation, kan dat?
Het werkend reizen is echt niet alleen voor zzp’ers. Aandacht voor het welzijn van je werknemers staat inmiddels al jaren hoog op de agenda. Want blije mensen presteren beter. Zo simpel is het wel. En als dat betekent dat iemand blij wordt van werken in een warm klimaat, en aan het eind van de dag de laptop dichtklappen om een stad te gaan ontdekken of bergwandeling te maken, why not?!
 
Kom in actie
Kortom, zorg voor je eigen geluk. Ga het gesprek aan met je werkgever en bespreek wat er mogelijk is. Ik ben me ervan bewust dat het niet overal kan of is toegestaan en ben daarom enorm dankbaar dat mijn werkgever mij deze vrijheid geeft. Dat zorgt ervoor dat ik de vrijheid koester en de verantwoordelijkheid neem over mijn reizen.